Nyirokrendszer → Méregtelenítés

⦿ Testünk méregtelenítő szerve a nyirokrendszer.

⦿ Működik magától vagy tennünk kell a működéséért?

 

Testünk védelmének fontos bástyája a nyirokrendszer, mely az idegen kórokozóktól óv bennünket és bizonyos szempontból működik magától, hisz egész szervezetünk egy tökéletesen megalkotott rendszer, és ezen belül a nyirokrendszer is egy kifinomult hálózat. Szisztematikusan követi a vérereket, megszabadítva őket a salak- és méreganyagoktól, a nyirokcsomókban pedig a falósejtek csak arra várnak, hogy bekebelezhessék a méreganyagokat, így tisztítva meg a vért és ezáltal egész testünket. Ellentétben a vérrel, ahol a szív és az érfalak pulzálása tartja fent az áramlást, a nyirokereknek nincs saját keringése. A nyirokerek, illetve a nyirokrendszer áramlását az izom-összehúzódások teszik lehetővé, amit mozgással, gyakorlatilag folyamatos mozgással lehet fenntartani. Így tudnak a méreganyagok eljutni a kiválasztó szervekhez, majd távozni szervezetünkből.

nyirokrendszer

Ez azt jelenti, hogy  komolyan kell dolgoznunk testünk méregtelenítésén, hogy egészségünket fent tudjuk tartani. De még az intenzív és rendszeres testmozgás mellett is szükség lehet a nyirokrendszert tisztító masszázsra, mozgásszegény életmód mellett pedig nélkülözhetetlen a nyirokrendszer rendszeres karbantartása.

Nyirokkeringésünket, testünk méregtelenítését támogatja:

⦿ rendszeres mozgás
⦿ rostban gazdag, sok nyers zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend
⦿ nyirokkeringést serkentő ételek, gyógynövények, illóolajok
⦿ masszázs

Ezeket a témákat járjuk majd körbe új sorozatunkban. Új és korábbi cikkeinket megtaláljátok facebook és instagram oldalunkon is.

Ha máris belevágnál a méregtelenítésbe, szeretettel várunk!