Káros minták

Elérkeztünk a megfelelő testsúly elérésének három lehetséges akadályáról szóló minisorozatunk utolsó részéhez.

⦿ Káros mintákkal akadályozzuk egyensúlyunk, azaz saját súlyunk megtalálását.

Légy résen, figyelj! Mik azok a negatív minták, amik alakítják az életedet?

Lehet, hogy egy hangként jelenik meg a fejedben, mint egy mantra, amit egy téged negatívan megítélő mondatból kreáltál magadnak. Az is lehet, hogy ezt a mondatot csak figyelmetlenül vagy tudatlanságból mondta valaki, vagy csak egyszerűen meg akart védeni általa.

Engedjétek meg, hogy példának először egy személyes történetet mondjak el. Általános iskolás voltam és a barátnőm gyakran mondogatta, amikor enni látott: „Jaj, ha ilyen sokat eszel, hogy fogsz kinézni, mire három gyereked lesz?” Itt valószínűleg nem a tudatosságom kapcsolt be, hogy ez valójában a barátnőm önkorlátozó gondolata, és nem is az a vágyam, hogy három gyermekem legyen (de ezek szerint a barátnőm már tudott valamit). Erre valószínűleg akkor csak a  makacsabbik énem válaszolt, aki azt mondatta velem, hogy bizony „Én élvezni szeretném az ízeket, az ételeket és az életet, mindezt egy olyan testben, amiben jól érzem magam.” És ott át is alakítottam ezt az önsorsrontó mantrát egy mindenen átvezető pozitív mantrává. Három gyermekem édesanyjaként nagyon is jól érzem magam a bőrömben, bár igyekszem ezért mindent meg is tenni. Miért kell egyáltalán összekötni az elhízást a gyermekvállalással? Biztos vagyok benne, hogy a kettőnek legfeljebb minimális köze van egymáshoz. Ki tudja, hány nő (vagy férfi) lehet, aki tudat alatt akár pont emiatt a mantra miatt nem vállal gyermeket.

Ugyanez pepitában az „Egyél csak lányom, ilyen véznán nem fog senki feleségül venni” jóslat. Ezek a jószándékkal (akár csak gondolatban) odavetett megjegyzések komoly kárt okozhatnak, ha egy számunkra fontos és hiteles ember mondja, főleg, ha amúgy is sebezhetőnek érezzük magunkat. Ha azt veszed észre, hogy ilyen vagy hasonló mondat befolyásolja az életed, alakítsd át ezt a mondatot és inkább valami ilyet mondogass magadban: „Tápláló és finom ételeket eszem, melyektől harmonikus és szép a testem. A párom pont magam miatt szeret engem és az ő szeretete, dicsérete által még szebb leszek.” Ha betalálnak, hasonlóan ártalmasak lehetnek a „kedves” becézések is, mint például a Dundika vagy a Pocak.

Másik kategória, a szegénységtől, éhezéstől való félelem, ami az előző generációknak még erősen befolyásolta az életét, az élethez való hozzáállását. Sokan tapasztaljuk, hogy a hiedelmeket, amiket ezek a mélyen gyökerező félelmek generáltak, az idősebb generáció átörökíti gyermekeire és unokáira. Ilyen esetben például az „az a tiéd, amit megeszel” mantrát nyugodtan kicserélhetjük a „végtelen bőség vesz körül” mantrára.

A tej, mint életerő, egészség, a margarin, mint az egészséges életmód alapja, az egyre növekvő cukorfogyasztás következményeinek figyelmen kívül hagyása mind olyan téves minták, amik egy letűnő korból maradtak ránk. De vele együtt eltűnhetnek maguk a minták is, ha elengedjük őket. Ugyanakkor, ha ragaszkodunk hozzájuk, betegséget és szenvedést kreálhatunk magunknak.

Az ilyen és ezekhez hasonló hozott minták láthatatlanul épülnek be életünkbe, sejtjeinkbe, egész lényünkbe. Sőt! Szinte mindannyian mondogatunk hasonlókat másoknak és még csak észre sem vesszük. De ha észreveszel egy téged negatívan befolyásoló szokást vagy hiedelmet, és tisztában vagy azzal, hogy már idejét múlta és ahelyett, hogy téged szolgálna, csak akadályoz, akkor a legjobb, ha minél előbb elengeded.

Itt megint a hármas csapatot tudom segítségül hívni és ajánlani, amit magam is használok: mozgás, masszázs és az illóolajok.

Mozgásóráimon megtanítom, hogyan figyelj befelé és kapcsolódj valódi énedhez, hogyan tudod a légzéseddel és a tudatod erejével elengedni a korlátozó mintákat:

Kilégzéssel elengedem mindazt, ami már elavult, ami korlátoz, a belégzéssel feltöltöm egész testemet és lényemet életerővel és energiával.

Az elfogadó és szeretetteli térben és hozzáállással végzett masszázs egyrészt jóleső érzést ad testednek, segíti önmagad elfogadását, segít megérezni határaidat. Másrészt az energetikai tisztítás kioldja azokat a már általad megdolgozott, lelkileg akár már el is engedett blokkokat, amikhez a fizikai test még ragaszkodik.

Már egy aprócska illatmolekula is hat az agy limbikus központjára, ami az érzelmi irányító központunk is. Sőt, pont a méretében van a hatalma, mert így a megfelelő illóolaj apró molekulái, átjutva a vér/agy gáton a limbikus rendszerre hatva segítik kioldani az érzelmi blokkokat.

Amint megtalálod egyensúlyodat, saját testsúlyodat, ami ideális az alkatodhoz, ahogy jól érzed magad, ahogy a legenergikusabb vagy és amivel könnyedén mozdulsz, már nem küzdelem lesz számodra ennek az állapotnak a fenntartása, hanem örömteli figyelem, ami keretet ad életednek, napirendednek és étrendednek.

Az első két részt itt találod:

⦿ Sejtjeink ragaszkodnak a tárolt méreganyagokhoz

⦿ Saját testképünk miatt eltávolodunk valódi lényünktől